BOEKENGALA 2019 VERNIEUWEND EN VERRASSEND

“Ik geef niet veel interviews en doe weinig publieke optredens, maar ik heb een zwakke plek voor Naaldwijk. Daarom ben ik nu ook hier.” Met deze woorden oogstte schrijfster Annejet van der Zijl applaus van het publiek in een goed gevulde zaal van WestlandTheater De Naald. Even later zal ze uitleggen hoe die zwakke plek is ontstaan. Annejet van der Zijl werd net als Esther Verhoef en Marieke Lucas Rijneveld geïnterviewd door Jasper Henderson, presentator en hoofdredacteur bij uitgeverij Lebowski. De knappe wijze waarop hij dit deed, dwingt respect af.

Iedere editie van het Westlands Boekengala is weer anders dan de voorgaande. Voor dit derde gala was gekozen voor een huiskamersetting op het podium. Gezeten op een Chesterfieldbank vertelden de schrijfsters over hun laatste boek en eerdere uitgaven. Henderson vroeg daarbij ook door over hun inspiratie, de voorbereiding en allerlei andere zaken die spelen bij de totstandkoming van een boek.

Esther Verhoef liet ons weten dat ze het eerste idee voor haar recent verschenen boek ‘Facade’ had opgedaan tijdens een autorit door een desolaat deel van het Spaanse binnenland. Omdat haar hoofdpersoon in een oude Jeep rijdt, heeft Verhoef er zelf ook één gehuurd om te ervaren hoe het is om in zo’n voertuig met al zijn beperkingen te rijden. Dan pas kun je er goed over schrijven, is haar visie.

Annejet van der Zijl is voor wat betreft haar nieuwe boek nog in de researchfase. Hoewel ze er nog niet veel over kon vertellen, wilde ze al wel kwijt dat het verhaal speelt in het begin van de negentiende eeuw. Een jonge man uit Monster (vandaar de link met het Westland) vertrekt om de armoede te ontvluchten naar Noord-Amerika. In Charleston krijgt hij een relatie met een slavin met alle problemen van dien. Het boek wordt ongetwijfeld een “must” voor elke Westlandse lezer als het verschenen is.

Marieke Lucas Rijneveld vertelde dat ze ooit met een viltstift het woord ‘onverbiddelijk’ op haar muur heeft geschreven. Dit om zichzelf te helpen herinneren dat je als schrijver onverbiddelijk moet zijn, dat je als schrijver op moet schrijven wat je vindt dat opgeschreven moet worden, ook al is dat lastig voor jezelf of anderen.

Naast de drie schrijfsters betraden ook Westlandse dichters het podium. De avond werd geopend door streekdichter Dirk den Hoed. Daarna waren er gedurende de avond prachtige optredens van Piet Jansen, Joop Alleblas en Dennis Koopman. Allen brachten op hun eigen wijze een ode aan ‘Moeder de Vrouw’, het thema van het Boekengala. De laatste speelde met “de vleugels van Minerva” knap in op de actualiteit.

De nummers die de Rotterdamse zangeres Joia en haar twee musici ten gehore brachten, waren muzikale parels die schitterden tijdens het optreden. De muziek van deze fantastische zangeres, soms ingetogen, soms niet ingetogen, vormde een mooi geheel met de woorden uitgesproken door de schrijfsters en dichters.

Het zal iedereen duidelijk zijn dat het succes van allen op het podium niet in de laatste plaats ook is te danken aan de belichting en het geluid zoals dat door het theater werd verzorgd.

Ik denk dat de organisatie en alle anderen die bij het Westlands Boekengala betrokken waren, kunnen terugkijken op een geslaagde avond.

Tekst: Hans Kamp

Fotografie: Justin Manders